pondělí 14. dubna 2014

VELIKONOČNÍ MANDARINKY, aneb Velikonoce po vegansku !

Asi málo kdo si dokáže představit Velikonoce bez vajec. Barví se, malují, rozdávají a dělí, aby se celá rodina za rok zase ve zdraví sešla.  Pak ale narazíte na video, ve kterém se malí žluťoučcí kohoutci, jeden z dalších velkých symbolů Velikonoc, házejí do drtičky (video zde) , protože jsou jen odpadem vaječného průmyslu, a pomalu vám začne docházet, že svátky jara a života by se měly oslavit bez smrti a utrpení.

Jak ale na to? Zde je pár mých ozkoušených rad a tipů, jak si užít Velikonoce bez ztráty svých oblíbených zvyků a to bez nutnosti někomu ublížit, nebo zabít. Jak prožít oslavu jara  v jejím pravém slova smyslu.


VELIKONOČNÍ MANDARINKY























Dlouho jsem přemýšlela jak nahradit zdobení vajíček, protože to byla od dětství moje oblíbená činnost. No a poté mě napadlo, co takhle zkusit mandarinky. Výsledek byl až překvapivě dobrý. Letos plánuji zkusit třeba i citrony nebo limetky.

A jak tedy na to?

Budete potřebovat voskovky (velmi důležitá je bílá  - míchám ji skoro do každé barvy, protože pak lépe kryje), čajové svíčky, láhev od okurek, drátek, špendlík se skleněnou hlavičkou, tužku a tuk na potření mandarinek.

Láhev od okurek obtočte drátkem, utáhněte a oba konce nechte trčet. To udělejte dvakrát nebo třikrát. z čajové svíčky vyklepněte vosk a hliníkovou mystičku po okraji dvakrát propíchněte. Dírkami protáhněte konec jednoho drátku a zajistěte tak, aby mistička držela vodorovně. To samé opakujte s každým drátkem. Pod mističky si rozestavte další svíčky do mističek dejte kousky barevných voskovek, které se krásně roztečou. Zapíchněte špendlík do tupého konce tužky. Špendlík namočte do rozteklého vosku a tahem vytvořte první čárku na mandarince. Každý tah - nové namočení. Při změně barvy nechte špendlík od vosku opálit. Chce to trochu grifu, ale stojí to za to! Po ozdobení všech mandarinek je lehce potřete tukem (např. rostlinné máslo Alsan). A koledníci mohou přijít!


VELIKONOČNÍ NÁDIVKA























Jako u většiny pokrmů také i u Velikonoční nádivky lze většinu surovin nahradit rostlinnými a vejce úplně vynechat. Vvyřádit se můžeme například v hledání krásných mladých čerstvých kopřiv, které by neměly v klasické nádivce chybět.

Recept už jsem přidávala dříve, takže ho naleznete zde. Přeji dobrou jarní chuť!!! 


BERÁNEK


























Jestli na Velikonoce jíst nějakého beránka, tak jedině toho sladkého!!!

Někdo ho rád spíš nadýchanějšího, někdo zas spíše hutného jako štolu. Stačí mít tedy formu a vyzkoušet své oblíbené těsto.

Já použila:
1 a půl hrnku polohrubé mouky, hrnek cukru, půl pytlíčku vanilkového pudinku, špetku soli, slunečnicová semínka (bohužel oříšky ve spíži nebyly), kokos, 1 kypřící prášek, rozinky, trochu citronocé šťávy, citronovou kůru, špetku skořice a muškátového oříšku, třetinu hrnečku oleje a hrneček vody. Vše jsem smíchala a dala péct na 180°asi na 50 minut.

Stejně jako beránka lze ve veganském stylu upéct i bochánek (neboli mazanec). 



No a co s tradicí rozkrojeného vajíčka jako symbolu prosperity rodiny v dalším roce? Rozkrojte rajče, či jablko a každý snězte jeden díl. Vitamínů není pro zdraví nikdy dost! ;)

Krásné veganské Velikonoce všem!!!!




Žádné komentáře:

Okomentovat