úterý 27. května 2014

VEGANSKÉ JAHODOVÉ DORTÍČKY

























Dortíčky, dortíčky, dortíčky, člověk je zkouší stále dokola, aby byly jemnější, ovocnější, barevnější, nebo nazdobenější. "Vychytat" ten správný krém ve veganské verzi a nazdobit je tak, aby se vizuálně aspoň přibližovaly tisícům dokonalých fotek kolujících po internetu, je opravdu fuška.

Mými favority jsou zatím asi stále čokoládovo čokoládové dortíčky (možná to bude i mou velkou preferencí čokolády všeobecně ;) ), ale musím říct, že s těmito jahodovými už jsem také vcelku spokojená. Možná bych byla ráda, kdyby byly ještě trochu více "smetanovější".

No můžete se do nich pustit a posoudit sami!



















 

Ingredience na těsto:
Hrneček a půl polohrubé mouky, hrneček cukru kristal, vanilkový cukr, třetina hrnečku oleje, kypřicí prášek, 1 rozmačkaný banán, půl hrnečku kokosu, 1 vanilkový pudink, půl hrnečku sušeného sojového mléka, hrneček vody

Ingredience na krém:
Asi 15 jahod, vanilkový pudink, vanilkový cukr, cukr moučka, sušené sojové mléko, rostlinné máslo nebo margarín a pokud chcete červené veganské potravinářské barvivo






















Postup:
Začněme světlými kokosovými muffiny. Tentokrát se mi opravdu povedly a přičítám to nejspíše tomu, že jsem těsto udělala o trochu řidší, než obvykle. Smíchejte tedy všechny ingredience. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Do nich nalijte těsto a dejte péct do trouby rozpálené na 180°asi na 30 minut.

Aby se z muffinů staly cupcakes, musí se něším ozdobit. Připravíme si tedy krém. rozmixujeme si jahody na kašičku, smícháme s vanilkovým pudinkem, vanilkovým cukrem a sušeným sojovým mlékem. Vše spolu uvaříme do husté kaše. Pokud chceme, přibarvíme potraviářským barvivem.
Kaši necháme vystydnout a mezitím si zašleháme rostlinné máslo s moučkovým cukrem. Hmota musí zbělat. Poté do ní po lžících zašleháváme jahodouvou kaši a případně i další cukr moučka. Když je hmota hezky vyšlehaná, dáme ji na chvíli do lednice.






















Nakonec dáme krém do zdobicího pytlíčku (já používám "pistoli", protože s ní nadělám menší nepořádek) a dortíčky ozdobíme. Poté je dobré je nechat ještě chvíli vytuhnout. A pak už hurá, šup s nimi do bříška!

Dobrou chuť!






Žádné komentáře:

Okomentovat